Efteråret er tilknyttet Lunge / Tyktarm som udgør vores metal-element og som vi forbinder med den sidste høst, bladene der giver slip, det mange-farvede løv, som falder til jorden, hvorfra det er kommet og så er det blevet køligere. Naturen har leveret og kaster sine frø, som er kimen til nyt liv – giver slip på sin spænding og saft og lægger sig nu til hvile, for at samle kræfter til atter at genopstå til næste sæson.
Livet går ind i en ny transformerende fase.

For mennesket er det tid til at give slip på det som ikke er givende længere. Vi mindes om, at alt har en slutning – også livet. Det kan være forbundet med sorg, tristhed, nedtrykthed eller melankoli at slippe noget velkendt eller noget man har kært. Hvis vi klynger os til det, når det er tid til forandring, så modarbejder vi livsprocessen. Alt levende er foranderligt.
Metalelementets energi er netop evnen til at slippe det der ikke længere giver os eller omgivelserne næring, at tilpasse os de nye omstændigheder og komme videre i livet. Et åbent, frigjort sind vil medvirke til at leve positivt, opstemt og lykkeligt.

Lunge-Tyktarm påvirkes af tørke omkring os og det betyder at der kan opleves tørhed i kroppen som irriterede slimhinder, tør hud, tør mund, tør hals og tørre øjne. Tørke udtørrer slimhinderne i hele kroppen, men især luftvejene.

Lunge – Tyktarm er knyttet til følelser: sorg, tristhed, nedtrykthed, depression og angst for at miste ved ubalance og i balance opleves lykke og positivitet.
Dødsangst kan dukke op i denne periode. Efteråret kan virke som enden på det levende og minder os om døden.
Nogle mennesker har behov for kontrol over deres liv, tanker og følelser og hvis man fanges i sorgen, fordi man ikke kan give slip på følelser, så opleves det som stagnation i lunge eller tyktarm. Begge organer står for at bringe energi videre, og at slippe.
Lungeproblemer kan altså være forårsaget af sorg, der ikke er bearbejdet.

At ånde er at føle – at dæmpe åndedrættet er at dæmpe følelserne.
Et overfladisk åndedræt er som et forsvar mod det vi føler – at ånde frit er at tage ind og slippe ud.
Åndedrættet er meget vigtig for iltningen og udrensningen i hele kroppen og for nervesystemet og det er da også grunden til at det har en meget central betydning i f.eks. yoga og meditations praksisser.

Tyktarmen står for evnen til at give slip på det som ikke nærer os – også følelsesmæssigt, at slippe negative tanker, vaner og handlemønstre og skabe plads til det nye. En tyktarm der ikke tømmes, kan være hård og ufleksibel.

Næsen er som sanseorgan knyttet til metal-element og hænger sammen med åndedrætssystemet og lugtesansen. Er vi forkølet, så trækker vi os tilbage, måske fordi vi ikke kan udholde ”lugten”, fordi vi prøver at undgå konflikt eller bare har fået nok!
Huden er som kropsvæv knyttet til metal-elementet og kaldes ”den 3. lunge”.

Ubalance i metal-elementet kan resultere i hudproblemer, astma og allergier og kan hænge sammen med at vi ikke har fået sluppet de gamle affaldsstoffer, som begrænser muligheden for at ånde nyt ind.
Huden omslutter vores krop og er dermed grænsen mellem det indre og det ydre og er vores største sanseorgan. Hudproblemer er ofte et signal om ængstelse, frygt og ”gammelt affald” som trænger til opmærksomhed. Hudproblemer kan således også anskues som et problem med kontakten til andre. Er der balance mellem at give og  at modtage? De fleste vil helst give, for på den måde at have kontrol over livet. Dette behov for kontrol, kan hæmme energien i både lunger og tyktarm.

Lungeproblemer kan komme af forkert vejrtrækning, sorg, nedtrykthed, lungebetændelse. Når åndedrættet bliver overfladisk, forkortes brystmusklerne og kommer til at mangle vitalitet. Spændinger i brystet. Lungerne tager skade af overdreven sorg.
Energien er højest i tidsrummet 03 – 05, hvor astma kan vise sig her. En frisk gåtur eller løbetur tidligt om morgenen, vil stimulere udrensningen og gråd vil forløse og frigøre vejrtrækningen og skabe en vej gennem tristhed og tungsind.

Tyktarmsproblemer kan skyldes at man aldrig tør slappe af og give slip på sig selv. Forstoppelse/diarre, kuldefornemmelse i nederste del af maven, ødelagt symbiose i bakterieflora pga. antibiotika.
Energien er højst i tidsrummet mellem 05 – 07, kroppen er i nattens løb regenereret og er blevet renset og nu vil det være optimalt at få tømt affaldsstofferne ud.

I overgangen mellem sensommer og efterår begynder mange at opleve ubalance i lunge / tyktarm, især tør hoste og ondt i halsen, snotnæse, men også:

– Tør mund og hals, hæshed , svag stemme

– Infektioner i luftvejene

– Smerter i skulderen, ribbensmusklerne, baglår, lænden lige over hoftekarm og tilhørende meridianer

– Vejrtrækningsbesvær

– Astma

–  Influenza og forkølelser

–  Ondt i hals

– Snotnæse

– Forstoppelse

– Irritabel tyktarm

Råd til dig i denne årstid:

  • Vær opmærksom på de ubalancerede følelser som sorg, tristhed, grådlabilitet, melankoli, manglende livsglæde, depression.

Vær social, så du ikke er alene og isoleret med triste tanker og følelser

Sæt ord på dine følelser,  slip gammel sorg og skuffelser og del din sorg, så du ikke bliver indadvendt, isoleret og deprim.

  • Dyrk dagligt yoga, meditation og vejrtrækningsøvelser, der kommer dybt ned i maven og slipper følelserne ud, renser og ilter blodet og gør plads til ny energi.

  • Hold dig varm med tøj, sauna og masser af velvære massage hos Farum Zoneterapi & Velvære 🙂

  • Vær god ved dig selv, vær tilfreds og stol på dig selv.

  • Drik varmt vand gennem dagen, det hjælper på energien i kroppen og i særdeleshed på fordøjelsen – varme udvider.
    Undgå kolde drikke og madvarer, som virker sammentrækkende.

  • Sørg for at få styrke og næring via vitaminer og kosttilskud

  • Køb en åndedrætspude hos Farum Zoneterapi & Velvære, den er fantastisk til at åbne op for brystet og for dybere vejrtrækning.