Sommeren er tilknyttet Hjerte / Tyndtarm som udgør vores ildelement og som vi forbinder med sol og varme. Solens lys får træ og planter til at gro og blomster åbner sig og viser sig i sin sprudlende skønhed.
Mennesket føler en større grad af glæde, passion, forelskelse, kærlighed, og velvære i denne periode. Vi har mere lyst til at sætte tempoet ned, nyde livet, vejret, de lange dage og lyse aftener og at være mere selskabelige med dem vi holder af.
Vores sanser stimuleres, vi smager, dufter, hører, ser og næres med en energi der vækker vores glød, passion, livsglæde og indre ro.
Det er alt det vi brænder for, det er vores relation til os selv og dem vi har nær og kær.

 Tyndtarmen står for evnen til at skelne det rene fra det urene.
Hjertet er som solen i vores krop.

Hjerte-Tyndtarm påvirkes af varme og vil i balance skinne på alle dele af kroppen, have overblik og styre kroppens energier på en kærlig, blid og varm måde. Hjertet anses for at være forbundet med spiritualitet, årvågenhed og nærvær. Hjertet er også vores identitet; vi peger på vores hjerte, når vi vil udtrykke noget dybt og vigtigt.

Hjerte-Tyndtarm er knyttet til følelser som glæde, blidhed, tilgivelse og kærlighed og modsatrettet, nervøsitet, uro, had, afsky.
Balanceret ildenergi i mennesket er evnen til at give og modtage kærlighed, passion og glæde, at føle forelskelse og tiltrækning. En rolig flamme vil give blidhed, lethed, tilgivelse og varme, kærlige følelser, lyst, sanselighed, seksualitet, spiritualitet og rummelighed. Det er med ildens passion, at vi skaber nyt og forandringer, som vi måske har brug for.

Bliver ilden for kraftig og for buldrende (ubalance) så bliver der for meget varme og det vil vise sig som kropslig uro, gestikuleren, snerren, irritation og en kort lunte, hysteriske følelsesudbrud, frastødelse og manglende evne til at vise kærlighed.

Bliver ilden for svag, vil der blive for lidt varme og det kan vise sig ved tristhed, ængstelse, nedtrykthed, mismod, følelse af at være offer i livet, manglende selvansvar, ynkelighed og en søgen efter sympati og opmærksomhed.

Tunge (tale) er som sanseorgan knyttet til Ildelementet og en meget talende adfærd kan være tegn på ubalance i ild. Talebesvær kan ligeledes være en psykisk belastning,  man kan blive ”stum af skræk ”, læspe,  stamme eller man kan betragte en mental ubalance og plapren som: ” Hvad hjertet er fyldt med, løber tungen over med”

Blodårer, psyke og bevidsthed er som kropsvæv knyttet til ildelementet og ubalance i hjerte / tyndtarm kan opleves som kredsløbsproblemer, hjertesygdomme og sygdomme i tyndtarmen samt psykiske lidelser, overdreven ordenssans – man retter på alting.

Hjerteproblemer kan komme af langvarig følelsesmæssige problemer, der ikke er blevet løst. Der er modstand og snæversyn, man er blevet ufleksibel i sind og krop og lukker af for glæde, åbenhed, tolerance.
Energien er højst i tidsrummet 11-13 og man bør spise en letfordøjelig frokost og fokusere på at slappe af og hvile . Ubalancer kan være hurtig puls, øget svedproduktion, træthed, åndedrætsproblemer.

Der kan også opstå hormonelle ubalancer. Kirtlerne står for den kreative kraft i os og hvis vi har oplevet skuffelse/frustration, og altid at gøre noget for andre end sig selv, så kan det føre til at miste troen på sig selv, sine ideer og  skaberkraft, man bliver opgivende og føler håbløshed og ensomhed.

Tyndtarmsproblemer kan komme af fordøjelsesproblemer og manglende næring. Psykisk er opgaven at skelne det rene fra det urene, at fordøje indtryk og følelser og man kan have en oplevelse af ikke at have fået nok her i livet. Man kan blive utryg og angst for afvisning, blive overdreven selvkritisk og have svært ved at modtage / give kærlighed.
Energien er højest i tidsrummet 13-15. Maden bearbejdes og driver næringsstofferne videre ud i organerne efter morgen og middagsmåltiderne.
  

 I overgangen mellem forår og sommer begynder mange at opleve symptomer på ubalance i hjerte / tyndtarm, som spændinger i hjerteregionen og lidelser langs meridianerne;
-Nakke, hals, tænder, bihuler, øjne og ører, albue, skulder eller
-Hovedpine.
-Fordøjelsesproblemer
-Træthed, søvnløshed, natlig uro
-Svimmelhed og mentale symptomer som:
Nervøsitet, tristhed, depressivt humør, tungsind eller en overeksalteret adfærd og utålmodighed.

Råd til dig i denne årstid:

 • Vær opmærksom på de store følelser som passion, kærlighed, glæde, tilfredshed, taknemmelighed.

  Passion kan gå to veje: tiltrækning og frastødelse – det handler om temperament = glæde, eufori, forelskelse og tiltrækning / frastødelse, afsky, had, jalousi.

 • Har du brug for nye vaner eller forandringer, så er det i denne periode at kreativitet og energien er i højsæde.

 • Selvomsorg og velvære kan man ikke få for meget af – dyrk det i store mængder – du er den vigtigste i dit liv.
  Sæt tempoet ned, nyd livet, stress af, se din familie og gode venner lidt mere.

 • Gå ture ved havet og nyd solens lys – det er den fineste form for d-vitaminindsprøjtning, som jo bekendt er med til at styrke immunforsvaret, men pas på at opholde dig i skygge, beskyt huden, når solen er stærkest.

 • Væk dine sanser – de er top-stimulerede i sommertiden. Duften og smagen af mad, drikke, sprudlende, overdådige bær, frugter og grøntsager, den gode musik, omgivelsernes smukke forandringer, de lange dage og lunere aftener – tag livet ind, vær åben, glæd dig og nyd øjeblikket. Fokuser på det gode i livet.
  Men vær også opmærksom på, at bruge sanserne bevidst, så du ikke overdriver forbruget og ikke bliver styret af dem. Nydelse med måde – tag kun hvad du har brug for. Omvendt vil man nærer egoisme, grådighed og dårlige vaner.

 • At være tilfreds og at værdsætte det man har er, at være bevidst og taknemmelig. At være taknemmelig for det vi er og har, vil være den største styrke i forhold til at føle skuffelse, frustration og forventningspres fra os selv.

 • Afbalancer krop og sind med oplevelsesture i naturen, dyrk yoga, meditation, body og mindfullness.
  Få en skøn massage hos Farum Zoneterapi & Velvære 🙂

 • Er der for meget varme i kroppen, så tag et sø – eller havbad eller et køligt brusebad, eller gå en tur i skovens skygge.

 • Pas på blodtrykket her i varmen – sørg for at være veltempereret og hydreret.

 • Har du brug for at dæmpe ildelementet, så undgå stærke, fede fødevarer og alkohol som får ild til at blusse op. Undgå også varme føde- og drikkevarer, rødt kød og mælkeprodukter.

 • Har du brug for at styrke dit ildelement, så undgå kolde føde- og drikkevarer, undgå generelt isvand, som slukker fordøjelsesilden.

 • Spis let fordøjeligt, spis bitre fødevarer som bær, tranebær, rødbeder, grape