Kredsløb / Endokrin – sommermeridianerne.
Ifølge den vestlige opfattelse er der ingen organer der relaterer til disse meridianer.


Kredsløbsmeridianens
funktion er, at give livsenergi og livsglæde til kroppen, og at beskytte hjertet. Meridianen styrer kredsløbet

( blod, blodkar ) især i og omkring livmoderen.
Kredsløbet er knyttet  til hjertet. Hjerte – og kredsløbsmeridianerne er også placeret i samme element – ildelementet

Endokrinmeridianen er knyttet til Kredsløb. Endokrin styrer hormonsystemet og er især tilknyttet skjoldbruskkirtlen og binyrerne.
Endokrins opgave er, at fordele og regulere energi og varme mellem de 3 kropshulrum, således at åndedrættet, fordøjelsen og formeringen foregår på optimalt vis.

Brysthulen styres af  Lu ( hjerte, lunge, vejrtrækning )

Bughulen styres af Mp  ( mave/milt, fordøjelsen )

Bækkenhulen styres af Ny ( nyre, bækken, stofskifte, udskillelse og formering )

Sommeren er tilknyttet Ild-elementet og derved påvirkes Kredsløb / Endokrin meridianerne også af sommerens varme, som sine makkere Hjerte / Tyndtarm.

Ligeledes deler de også de følelsesmæssige aspekter, som blidhed, ro og kærlighed (balance) og uro, jalousi, hysteri, psykotisk og apatisk (ubalance), samt sanseorgan, tunge (tale) og kropsvæv (psyke, blod, bevidsthed og forstand )

Kredsløbsløbsproblemer kan vise sig som motorisk uro, kolde/varme hænder, hjertelidelser, knuder i brystet, gigt, sved, mentale lidelser, nervøsitet, skizofreni, psykosomatiske lidelser, køresyge, kvalme, rejsningsproblemer, barnløshed, blodtryksproblemer, alle lidelser i hjerte/kredsløb, tyndtarm og endokrin.

Energien er højst mellem 19-21. I dette tidsrum sker der en øget blodgennemstrømning i de indre og ydre kønsorganer, – det vil derfor være en god periode for barnløse par, at forsøge sig.

Stor hjerneaktivitet kan holde èn igang i denne periode.
Mental hviIe er velegnet i denne periode – ikke foran tv.

Endokrinproblemer kan vise sig i de hormonproducerende kirtler (struma, basedow, sukkersyge) blodsukkerproblemer, blodtryksproblemer, klimakterielle problemer, barnløshed, menstruationsproblemer, humørsvingninger, indre varme / kulde, stofskifteproblemer, tennisalbue, frossen skulder, fordøjelseslidelser og alle lidelser i kredsløb, hjerte og tyndtarm.

Energien er højest mellem 21-23 og det er i det tidsrum, at meridianen via de  tilhørende organer, lunger, milt og nyrer skal regulere varmen (vital energi ) mellem de tre rum.
Ofte ses febertilstande at blusse op i dette tidsrum.

I overgangen mellem forår og sommer oplever mange symptomer på ubalance i kredsløb/endokrin som smerter i  skulder, nakke, øre, tinding, pande og øjne, bryst, skulder, albue, håndled, to yderste fingre, men også:

-Spændinger i balle og hofte musklerne og lyske, inderlårsmusklerne og lægmusklerne

-Kolde hænder / svedige håndflader

-Varme

-Hede / svedeture

-Væskeophobning, især i hænder, fødder og underben

-Uro i kroppen, kramper

-Søvnbesvær, afbrudt søvn.