…at ca. 90 % af alle sygdomme opstår fra inflammation i kroppen? Inflammation i kroppen er en slags betændelseslignende tilstand, som skyldes forkert ernæring, stress og for lidt motion.
Inflammation angriber celler, blodårer og organer og det betyder at vores helbred derved nedbrydes indefra.
Den skadelige indre, kroniske inflammation er resultatet af for mange overbelastninger, der har ophobet sig i kroppen – giftstoffer, stress, spændinger eller vævsskader.
I løbet af de sidste 10 år er det blevet almindeligt kendt, at inflammationstilstande er grobund for en række kroniske sygdomme som hjerte- og karsygdomme, Colitis, kræft, type 2-diabetes, overvægt, allergi, eksem, gigt og Alzheimers.
Men man kan selv hjælpe kroppen og dæmpe inflammationsniveauet via kosten og nedsætte risikoen for ovenstående sygdomme og andre aldersrelaterede sygdomme.
Det handler om at spise sund, ren, næringsrig og antiinflammatorisk kost og undgå inflammationsfremmende fødevarer.
Man får meget mere energi og livsglæde.
Dette skal du spise:
– Økologisk – mere næring i, færre giftstoffer
– Fede fisk – ikke opdrættede
– Grøntsager – løg, hvidløg, ingefær, gurkemeje, porrer, broccoli, spinat, hvidkål, rosenkål, cayennepeber og chili
– Frugt og bær – i små mængder pga. sukkeret. Citrusfrugter kan mindske infektioner (antibakterielle)
– Valnødder og mandler
– Avocado
– Omega 3-fedtsyrer – koldpresset hørfrøolie, hampefrøolie, Omega 3 olie. Omega 3 fedtsyre er stærkt antiinflammatorisk og modvirker bl.a. inflammation i leddene, hjerte-kar-problemer, depression, kræft, migræne m.m
Vær forsigtig med:
– Tomater, varme kartofler
– Grøn peber
– Bønner og bælgfrugter
som er er let inflammationsfremmende
Dette skal du undgå:
– Store mængder kød og kødpålæg
– Hvidt brød
– Mælkeprodukter
– Hvide ris og hvid pasta
– Chips, kiks, kager og is er noget af det mest inflammationsfremmende vi kan byde vores krop pga. transfedtsyrer
– Opdræts fisk – gør mere skade end gavn pga. omega 6 kilder i foderet + antibiotika
– Indvolde – ekstremt inflammationsfremmende
– Cola, saft, sodavand
– Sukker og forkert fedtstof (hærdede fedtsyrer) – slik, kager og fede sovser og fed fastfood øger indholdet af inflammatoriske stoffer i blodet og fremmer inflammationerne.
– Kornbaseret mad – indeholder for mange omega 6 fedtsyrer i forhold til omega 3 fedtsyrer
– Alkohol, kaffe, rygning, samt overdreven brug af medicin, idet disse fremmer inflammation i kroppen.
Symptomer på inflammation i kroppen kan være:
Appetitløshed
Allergier/hudproblemer/tør skællet hud/psoriasis
Smerter i led, væv, nerver, hud
Blodsukkerproblemer
Depression
Dårlig sårheling
Dårlig fordøjelse, diarè og forstoppelse, oppustethed
Hjerte-karlidelser
Hovedpine, migræne
Hævelse i led
Irritabilitet
Kuldefornemmelser/feber
Koncentrationsbesvær
Mavesmerter/irriteret tarm
Muskelsmerter og spændinger
Nedsat bevægelighed, stivhed
Overvægt/svært ved at tabe sig
Søvnbesvær
Talgknopper på overarme, lår og baller
Træthed og mangel på energi og overskud
Ufrugtbarhed og dårlig sædkvalitet
Uro i arme og ben, fødder og tæer
Væske ophobning.
Symptomer, der alle påvirker livskvaliteten.
Ingefær og gurkemeje har begge antiinflammatorisk effekt og er meget effektiv til at styrke immunforsvaret, uddrive betændelsestilstande og lindre smerter i led, muskler og ved gigtlidelser.
Her præsenteres du for to at tidens mest populære antiinflammatoriske drikke.
Ingefærdrikken er god at drikke på tom mave om morgenen, til at vække, rense og styrke immunforsvaret.
Jeg vil også anbefale at tilføje en spsk. Omega 3 olie (og Aloe Vera, hvis du er på Candida kur) Begge kan godt være lidt af en udfordring at få ned alene, men sammen med en forfriskende drik, så er det en leg.
Golden Milk er en velsmagende, stærkt antiinflammatorisk, beroligende og varmende aftendrik, der gør virkeligt godt.
Ingefær-gurkemejedrik:
5-7 cm. u-skrællet ingefær knold skåret i tern (de aktive stoffer sidder primært i skrællen)
Evt. 1-3 knolde u-skrællet gurkemeje (Et kværn peber for at aktivere gurkemejens virkning)
Lad simrer i 1 l. Vand
Køl ned, si ingefær og gurkemeje fra
Pres 1 økologisk citron i
Nyd et glas mens det er lunkent og hæld resten på glasflaske, som opbevares i køleskab. Den stærkeste variant fås ved at lade ingefæren simre i 15-30 min., mens en mildere drik opnås ved at hælde det kogende vand over ingefæren og lade den trække. Man må prøve sig frem.
Golden Milk – gurkemejedrik
Du kan tilberede en Golden Milk pasta, som du kan opbevare i køleskabet, og hver aften eller ved behov, tilberede en kop Golden Milk ved at tilsætte varm mandel- eller kokosmælk
1 spsk. Økologisk gurkemeje
1 spsk. Økologisk ingefær
1 tsk. Økologisk fennikelfrø
1 tsk. Peber
1 tsk. citronskal af økologisk citron
½ tsk. økologisk bukkehornsfrø, malet
1 tskf. økologisk kanel
Lidt kogende vand
Blend alle krydderierne til en blød masse, tilsæt lidt kogende vand og lad pastaen suge vandet til sig.
Pastaen kan holde sig i køleskabet i uges tid.
1 glas mandelmælk eller kokosmælk
1 tsk. Manukahonning
Kog mandel eller kokosmælk langsomt op og hæld i en kop.
Tilsæt 1 tsk. Golden Milk pasta og 1 tsk. Manukahonning og rør godt rundt.
Evt. smag til med lidt muskatnød
Jeg finder inspiration til sund, nærende og antiinflammatorisk kost fra bøger og facebook bloggere som:
Anette Harbech Olesen – Mad for livet, Hjernegod mad
Jane Faerber – Madbanditten / LCHF bøgerne
Netspiren.dk – Opskrifter og gode artikler om sund kost
Mads Bo – High on Life
Søren Ejlersen og Umahro Cadogan – Safter
Louise Bruun & Jerk Langer – 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost