Omega 3 olie – fedtsyrerne der kan ændre din livskvalitet.

 Vidste du…

…at Omega-6/3 ubalancer og for lavt indtag af Omega 3 øger risikoen for betændelses niveauet i kroppen og nedsætter immunforsvaret?

…at din krop ikke selv kan producere livsvigtig Omega-3 fedtsyre?

Omega-3 skal tilføres kroppen hver dag gennem kosten. Fed fisk indeholder store mængder omega-3, men føden alene kan ikke tilføre kroppens behov for omega- 3 fedtsyrer.

…at et tilskud af omega-3 fedtsyrer kan nedbringe betændelsestilstande i kroppen?


De sunde fedtstoffer

Vi skal have fedtstoffer og masser af dem!

Men det skal være de gode fedtstoffer, da netop disse har en stor indvirkning på helbredet. En del af de næringsstoffer vi har brug for, som eksempelvis vitaminerne A, D, E og K, er fedtopløselige og vi har derfor brug for fedtstoffer for at de kan blive optaget i tarmen, til at danne prostaglandiner (signalstoffer der bl.a. hæmmer dannelsen af blodpropper), til at danne energi og visse hormoner og de indgår som en vigtig del af cellemembranen.

Cellevæggen i hver enkel celle er opbygget af fedt. Når vi får de gode fedtstoffer, bliver cellevæggen blød og smidig. Det er vigtigt for at få affaldsstoffer ud af kroppen og næringsstoffer ind i cellerne. Hvis vi spiser en overvægt af mættet fedt, bliver cellevæggen stiv og usmidig.

Fedtstoffer har også stor betydning for nervesystemet, fordøjelsen og humøret. EFA (essentiel fat acid / essentielle fede syrer) er livsvigtige og skal tilføres udefra, da kroppen ikke selv kan danne dem. De findes i de flerumættede fedtstoffer, som deles op i Omega-6 og Omega-3.

Omega- 6 findes i:

  • Planteolier som majs, tidsel, palme, solsikke, soya

  • Nødder, kerner og frø

  • Æg

  • Fuldkornsbrød

  • Fjerkræ; kød og kødpålæg

  • Kornprodukter

  • Kiks og kager

Omega-3 findes i:

  • Fede fisk som sild, torsk, ørred, laks og makrel

  • Hørfrø og rapsolie

Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er med til at forebygge livsstilssygdomme som gigt, bindevævslidelser, åreforkalkning, allergiske lidelser, autoimmune sygdomme og endda kræft.

Men overforbrug af Omega-6 fedtsyrer er blevet et stort sundhedsproblem, fordi vi spiser langt mere af det, end af Omega-3 fedtsyre. Det gør de fleste af os, desværre uden at vide det.

Når flerumættet olie bliver harsk eller bliver for højt opvarmet (når det ved stegning/kogning ryger), omdannes det til transfedtsyre som trænger ind i og ophober sig som giftstof i kroppens celler og blokerer for udnyttelsen af de naturlige flerumættede fedtsyrer. Det har negativ virkning på helbredet i retning af hjertekarsygdomme, hormonubalancer, gigt, eksem, allergi mm.

Transfedtsyre findes i billige madolier, margarine og nogle plantemargariner, som alle fremstilles ved kraftig varmepresning eller kemisk udvindelse.

Hærdet fedt og raffineret olie indgår i det meste af forarbejdet mad og bagværk.

Transfedtsyrer findes også i små mængder i mejeriprodukter- pga. drøvtyggeres bakterielle omdannelse af fedtsyre fra foderet, og således sandsynligvis også i kød fra disse dyr.

Opdrætsfisk – fodres med omega-6 kilder.

Balancen er vigtig for vores helbred.

I dag er forholdet mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrer i den vestlige kost mellem 10:1 –  20:1.

Det betyder, at vi indtager op til 20 gange så meget Omega-6 som Omega-3 fedtsyrer.

Det anbefalede forhold er 5:1 eller lavere.

Et forhold større end 5:1 forlænger og forværrer omfanget af den inflammatoriske reaktion i kroppen.

En bedre balance mellem indtag af Omega-6 og Omega-3 kan være en af nøglerne til en bedre sundhed og til at reducere og forebygge kroniske sygdomme.

 

INFLAMMATION ER VORES SUNDHEDSFJENDE NR. 1
- men heldigvis er der noget du selv nemt kan gøre, for at få balance i dit Omega-3/Omega-6 forhold.

Nemlig – nedbring dit indtag af Omega-6 og spis meget mere Omega-3.

Fiskeolie er altså med til at modvirke virkningen af inflammations-gifte ude i kroppen. Men det er yderst vigtigt at indtage en ren olie af høj kvalitet, da harsk olie vil have modsat effekt.

Jeg er selv begejstret for og anbefaler af Omega 3 olie fra det norske firma EQOLOGY, som udvikler kosttilskud særligt sammensat til os i de skandinaviske lande.

Eqology går ikke på kompromis med kvaliteten og deres produkter er derfor unikke, og der findes ikke tilsvarende sammensætninger på det danske marked. Produkterne er af høj kvalitet, veldokumenterede og mange af ingredienserne er økologiske.

EQ PURE ARCTIC OIL er firmaets slagskib. Det er markedets reneste fiskeolie, det er flydende, – og derfor let optagelig, – og det er et utroligt friskt og velsmagende Omega-3 tilskuds produkt.

Olien fremstilles af vildtfanget torsk fra nord Norge, hvor olien laves direkte på båden, ved økovenligt fiskeri.

EQ oil


Hvad kan Omega 3 olie bidrage med?

-Modvirker betændelse i blodårer og reducerer risiko for hjerte-og karsygdomme.

-Opretholder blodårenes elasticitet – godt for blodtrykket

-Modvirker betændelse i hjerneceller og forbedrer hjernens kapacitet, forebygger demens

-Lindrer depressioner

-Modvirker hedeture

-Slimhinder og cellemembraner forbedres

-Inflammation og smerter forsvinder

-Forbedrer kolesterol-, calcium- og triglycerid niveauerne i blodet

-Forbedrer immunforsvaret

-Forbedrer muskelfunktion og fysiske præstationer

-Modvirker kramper i ben og tæer

 

Til gravide og ammende kvinder:

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for udviklingen af barnets nervesystem, hjerne, synssans og for knoglerne, samt de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse). Ved lavt indtag af Omega-3 fedtsyrer ses oftere, nedsat finmotorik, eksem og allergi. Det er vigtigt at få nok Omega-3 fedtsyrer.